Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Immunrendszerünk, a megfoghatatlan védelmező I.rész

Nagy Alexandra - Életmód és Táplálkozás Tanácsadó
2021. 05. 18. 17:08:30

Immunrendszerünk,
a megfoghatatlan védelmező I.

 

Az új koronavírus járvány megjelenése óta rengetegszer hallunk az immunrendszerről, mint amolyan fontos tényezőről. Nehezen lehetne aktuálisabb ez a téma, hiszen a vírusokkal és egyéb fertőzésekkel szembeni ellenállóképességünk alapvetően az immunrendszerünk megfelelő működésétől függ. Sokakat ejt kétségbe ez a gondolat, hiszen manapság a megfogható dolgokban hiszünk: a védőfelszerelésben, az állandó kézfertőtlenítésben, a megfelelő távolságtartásban. De mégis bizonytalanná válunk, mert valójában nem igazán tudjuk, hogyan is állunk „immunrendszer ügyileg”… Hiszen amikor jól érezzük magunkat, nem vagyunk betegek és épp nincs világjárvány sem, eszünkbe sem jut foglalkozni az immunrendszerünkkel. Működését tulajdonképpen észre sem vesszük. De vajon mi történne velünk, ha nem lenne immunrendszerünk? Egyáltalán hol van? Mit csinál? Hogyan tudjuk támogatni? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keresem a választ.

Herbalbox-immunrendszer-1

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer a szervezetünk védekező rendszere, amely kórokozók ezreitől véd meg minket minden egyes nap. A külvilágból sok olyan hasznos anyag kerül a szervezetünkbe, amelyek nélkül nem tudnánk élni, pl. az elfogyasztott táplálék vagy a belélegzett levegő. A hasznos dolgok mellett azonban veszélyes kórokozók (idegen szóval patogének) is bejuthatnak, amelyek kárt tehetnek a szervezetünkben, fertőzést, súlyos betegségeket okozhatnak. A leggyakoribb kívülről behatoló, szabad szemmel nem látható kórokozók a baktériumok, vírusok, gombák, esetleg férgek. A környezetünk által rengeteg ilyen mikroszkopikus élőlénnyel (mikroorganizmussal) élünk együtt, melyek többsége emberre ártalmatlan. Az immunrendszer továbbá az életünket veszélyeztető sejtek, pl. a daganatosan elfajultak ellen is fellép.

Herbalbox-immunrendszer-blog-2

Az immunrendszer tehát védekezik a kívülről behatoló kórokozók ellen. Immunválasz során ezek felismerése és elpusztítása történik. A csodálatos immunrendszerünk két részből áll: létezik egy ősi, veleszületett (öröklött, természetes) immunrendszer, és egy szerzett (más szóval adaptív) immunrendszer.

Az evolúció során a veleszületett immunrendszerünk jött létre először és azóta változatlanul fennmaradt. Még a magzati korban alakul ki és mindenkiben jelen van. Minden idegen anyag (patogén) ellen ugyanolyan mechanizmussal védekezik; nem igényel egy kórokozóval való előzetes találkozást, ezért nem is kórokozó specifikusan, de azért gyorsan és hatásosan reagál.

Az szerzett immunrendszer a törzsfejlődés folyamán ráépült a velünk született immunrendszerre, felhasználva annak bizonyos elemeit. A szerzett immunitás csak születésünk után alakul ki és egész életünkben folyamatosan fejlődik, tanul, alkalmazkodik az újabb és újabb, vagy megváltozott kórokozókhoz. Ha egy kórokozó megfertőzi a szervezetünket, immunrendszerünk aktiválódik, majd ha legyőzte a betegséget, megjegyzi az azt okozó kórokozót, sőt, még az ellene felhasznált ellenagyagot (antitestet) is. Erre azért képes, mert emlékezettel, jobban mondva memóriasejtekkel rendelkezik. Így ha újból megfertőződünk ugyanazzal a kórokozóval, immunrendszerünk felismeri azt, (immunológiai memória) és már célzott, kórokozó specifikus immunválaszt indít, aminek köszönhetően a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz.

Fontos megjegyezni, hogy a szerzett immunitás nem képes pótolni a velünk született immunitást, önmagában ugyanis nem képes immunvédelmet biztosítani, hiszen csak a már ismert kórokozók ellen nyújt védelmet, újjakkal szemben nem. A veleszületett immunrendszerről a szakértők sokáig azt gondolták, hogy szerepe mindössze annyi, hogy gyors, de nem tökéletes védelmet nyújt a káros mikrobák ellen, amíg a hatékonyabb, szerzett immunválasz ki nem alakul. Ma már tudjuk, hogy a velünk született immunrendszer alapvető szerepe: a szerzett immunválasz elindítása és annak irányítása. Az ő feladata eldönteni, hogy a szerzett immunrendszer különböző kórokozókra milyen mechanizmussal válaszoljon. A kétféle immunrendszer tehát egymásra épülve, szorosan együttműködve tartja fenn a szervezet védekezőrendszerét, hatékony és tartós védelmet biztosít a patogének ellen. Szerzett immunitásra mesterséges úton is szert tehetünk, ennek eszköze a védőoltás. A védőoltás aktiválja az immunrendszerünket, felfegyverezi a szervezetünket olyan kórokozókkal szemben, amelyekkel majd csak ezután fog találkozni.

Herbalbox-immunrendszer-blog-3

Hol van az immunrendszer?

Az immunrendszer részletesebben kifejtve: a kórokozók elleni védekezésben résztvevő sejtek, szövetek és szervek együttes rendszere. Legfőbb feladata:

·       a szervezet védelme a kórokozók ellen

·       hogy megkülönböztesse a szervezet saját anyagait az idegen anyagoktól

·       a szervezet saját anyagainak eltűrése (tolerancia)

·       az idegen anyagok felismerése és eltávolítása (immunválasz)

Az immunrendszert immunsejtek és oldható anyagok (pl. antitestek) alkotják. Az immunsejtek különböző típusú fehérvérsejtek: nyiroksejtek és falósejtek. Az immunrendszer szervrendszere a nyirokrendszer, amely nyirokszervekből és az őket összekötő nyirokerekből áll. Az immunsejtek jelentős része a nyirokszervekbe tömörül (nyirokcsomók, mandulák, lép, csecsmőmirigy, az emésztőrendszer nyirokszervei, a nyálkahártyához kapcsolódó további nyirokszövetek, pl.szem) melyek azért kiemelten fontosak, mert fertőzés esetén innen indul harcba az immunrendszer. Az immunsejtek többsége azonban állandó mozgásban van, folyamatosan keringenek a vérben és a nyirokban, ellenőrző körutjaikon bejárják az egész testet, közben folyamatosan kommunikálnak egymással és szorosan együttműködnek. Bárhol is legyen a fertőzés, odarontanak, legyőzik a kórokozót és megvédik a szervezetet. Képesek átjutni a hajszálerek falán, ezért a sejtek közötti térben csaknem mindenhol, az egész szervezetben jelen vannak. Ott is, ahol testünk a külvilággal érintkezik a táplálék vagy a levegő révén – azaz a szájban, orrban, tüdőben, a bőrben és a belekben. Tehát, hogy a kérdésre válaszoljak, az immunrendszer mindenhol jelen van a testünkben.
De azért van olyan hely a szervezetünkben, amely a védekezés szempontjából kiemelten fontos… Ez pedig a bélrendszer.

Bélrendszer & Immunrendszer

A bélrendszerünk talán a legkiszolgáltatottabb belső szervünk, hiszen ez a legnagyobb felület, ahol a külvilággal érintkezünk. Az elfogyasztott étellel együtt rengeteg vírus, kórokozó és ártalmas baktérium is kerül oda a külvilágból. Ennek megfelelően a szervezet szinte legkomolyabb védekezőrendszere található az emésztőrendszerben. Az immunsejtjeink kb. 70-80%-a (!) található a bélrendszerben, a vastagbélben pedig több baktérium él, mint ahány ember van a földön. A vékonybél pedig, mivel teljesen steril, nyálkahártyája pedig a felszívódásra kialakult, egyrétegű hám, egy nagyon érzékeny terület, ahol a normál bélflóra felborulása esetén, hatalmas baktériumtömeg támadhatja meg a szervezetet. Ezért a vékonybél utolsó szakaszán, a nyálkahártya alatt nyiroktüsző tömeg (nyirokszerv) található: a Peyer-plakkok. A Peyer-plakkok látják el ennek az érzékeny területnek az immunológiai felügyeletét.

Bélrendszerünk tehát nem csupán az emésztés és a felszívódás helye, hanem egy nagyon fontos immunszerv. A teljes bélfelületet behálózó nyirokrendszer legalább 50 négyzetméternyi területet képvisel, így a bélnyálkahártyában található nyirokerek és nyirokcsomók biztosítják az ellenálló képességünk legalább 60-70%-át. Az emésztőrendszer nyirokszövetei termelik és tárolják azokat az immunsejteket, amelyek szükség esetén megtámadják majd a kórokozókat. Bélrendszerünk állapota tehát döntően meghatározza, hogy mennyire vagyunk képesek megküzdeni a fertőzésekkel.

Herbalbox-immunrendszer-blog-5

Az immunrendszer központja a bél

 „A halál a belekben lakozik” Hippokratész (Kr.e. 460- Kr.e. 377)

 Immunrendszerünk megfelelő működése szorosan összefügg a bélflóránkkal (a beleinkben élő mikrobákkal). Az emberi bélflórát élő baktériumok, vírusok és gombák alkotják, melyek szoros egyensúlyban, szimbiózisban élnek együtt. A bélrendszerben élő baktériumok és mikroorganizmusok összeségét mikrobiomnak, mikroflórának vagy mikrobiótának nevezzük. A mikrobiom számos, egészséget fenntartó és erősítő funkciót lát el, komplex kapcsolatban áll a bélnyálkahártyával, de ami a legfontosabb, hogy kiterjedt kölcsönhatásban áll az immunrendszerrel. 

A mikrobiom kialakulása

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, melynek hatalmas szerepe van a test egészségének megőrzésében. Amikor megszületünk, bélrendszerünk még steril, azaz még nem található benne baktérium. A születést követően a kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül hasznos bélbaktériumokkal, ezeket nevezzük probiotikus (vagy barátságos) baktériumoknak, az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményeket pedig probiotikumnak. Ez a folyamat természetes születés során, a szülőcsatornán való áthaladáskor és anyatejes táplálással történik, az anyatejben ugyanis bőségesen megtalálhatók ezek a jótékony baktériumok. Ez az életünk végéig velünk együtt élő mikrobiom kialakulásának első állomása.

Termékajánló: GAL BIMUNO Flóra rostkomplex "az anyatej támogató ereje felnőtteknek is!"

Herbalbox-immunrendszer-blog-6

Hogyan függ össze a bélflóra az immunrendszerrel?

Amikor az újszülött elszakad a steril, méhen belüli környezettől, és találkozik a külvilággal, mindenekelőtt a szabad szemmel nem látható, sejtes élőlényekkel (mikrobákkal), kezdetét veszi a kórokozókkal szembeni, életre szóló védekezés. A csecsemőkori bélflóra elengedhetetlen feltétele annak, hogy a veleszületett immunrendszer ki tudjon bontakozni, és a szerzett immunitás ki tudjon fejlődni. Életünk első pár hónapjában a hasznos bélbaktériumok az immunrendszer „tanítómestereiként” szabályozzák a bélfal nyálkahártyáján lévő immunsejtek működését, serkentik az immunrendszer érését, szabályozzák a bélcsatorna immunfolyamatait. Születésünk után ugyanis a szervezetnek meg kell tanulnia megkülönböztetni a saját és nem saját anyagait, vagyis, hogy mit fogadjon el veszélytelennek (tolerancia) és mit tartson veszélyes betolakodónak (védekezés). Ebben az igen bonyolult folyamatban a bél mikroorganizmusai közvetítőként vesznek részt. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok továbbá megakadályozzák a betegséget kiváltó vírusok, gombák, baktériumok és paraziták szaporodását, ezzel egyensúlyt teremtve a bélflórában.

 A megfelelően működő bélflóra tehát több funkciót lát el:

·       biztosítja a tápanyagok zavartalan felszívódását

·       távolt tartja a veszélyes kórokozókat

·       gátolják az allergiás folyamatok kialakulását

·       közvetítőként felelős immunrendszerünk működéséért (a bél immunrendszere számára folyamatos antigén-ingert jelentve)

·       vitaminokat, B- és K-vitamint termel

Következésképpen, a bélflóra bármilyen gyengülése, sérülése súlyos következményekkel járhat. Fejlődésünk során mindenkire egyénileg jellemző bélflóra alakul ki. A mikrobiom összetételét számos tényező befolyásolja, mint pl. az életkor vagy a testedzés, de a legnagyobb szerepe a táplálkozásnak van. Bizonyos táplálkozási formák hatása rövidtávú és visszafordítható, mások viszont egy életre képesek megváltoztatni a bél mikrobiomját. Az elmúlt években számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a nyugati étrend (cukorban, transzzsírokban, gluténban, finomított szénhidrátokban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend) alapjaiban változtatja meg és károsan befolyásolja a mikrobiom működését, így gyengíti az immunrendszert, továbbá hozzájárul számos krónikus betegség – allergiák, gyulladásos bélbetegségek, érelmeszesedés, elhízás, 2-es típusú diabétesz, cöliákia – kialakulásához és járványszerű terjedéséhez. Nem túlzás hát azt állítani, hogy immunrendszerünk megfelelő működése a megfelelő étkezési szokásokkal kezdődik.

Herbalbox-immunrendszer-blog-7

Mindent összevetve, immunrendszerünk működése nagyon összetett, ugyanakkor lenyűgöző. Minden nap értünk dolgozik, megérdemli hát a figyelmet. Ez a kapcsolat tényleg életünk végéig tart, így nem szabad őt elhanyagolnunk, még akkor sem, ha látszólag minden rendben van.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan segíthetnéd a működését, hogy a jövőben ne érhessen meglepetés, kövess minket a Facebookon és olvass róla hamarosan a cikk II. részében!  


Forrásirodalom:

Anna Erdei, Gabriella Sármay, József Prechl (2012) Immunológia 3. fejezet – Az immunrendszer sejtjei, szövetei és szervei - Az immunválasz anatómiája
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Immunologia/ch03s05.html

Dr. Szegedi Gyula: A belgyógyászat alapjai 2. I. fejezet: Immunológia: Az immunrendszer
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_A_belgyogyaszat_alapjai_2/ch01.html

Yodosha Co., Ltd.: Your Amazing Immune System A csodálatos immunrendszer: Így védelmezi testünket Összeállította a Japán Immunológiai Társaság (JSI) Fordította: Scholtz Beáta
http://www.mit.hu/upload/immunologia/document/Csodalatos_Immunrendszer_borito_konyv.pdf

Anna Erdei, Gabriella Sármay, József Prechl (2012) Immunológia 3. fejezet  - Az immunrendszer sejtjei, szövetei és szervei - Az immunrendszer sejtjei és kialakulásuk, a hemopoézis https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Immunologia/ch03.html#id488299

Nistiar Frantisek: A mikrobiom szerepe egészségünk megőrzésében és egyes betegségekben https://www.uni-miskolc.hu/~microcad/publikaciok/2015/H6_Nistiar%20Frantisek.pdf

Prof. Bíró György: A bél-mikrobióta, a humán mikrokozmosz egészséget befolyásoló eleme - szakirodalmi áttekintés http://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/5223/BiroGy_Elelmiszervizsg.Kozl_2015_2_u.pdf?sequence=1

Elisabeth M Bik: Composition and function of the human-associated microbiota https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/67/suppl_2/S164/1839501

Dr. Arató András: A bél, mint immunszerv http://acta.bibl.u-szeged.hu/18702/1/tiszaparti_1999_082-094.pdf

Noverr és Huffnagle (2004): Vajon a bélflóra szabályozza az immunválaszt a bélrendszeren kívül is? Fordítás, kivonat: Szendi Gábor https://www.tenyek-tevhitek.hu/immunvalasz-es-belflora.htm

Biológia digitális tankönyv: Az immunrendszer sejtjei és működése – Az immunrendszer https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/az-immunrendszer/az-immunrendszer-sejtjei-es-mukodese

Biológia digitális tankönyv: Az immunrendszer sejtjei és működése – A nyirok szervek
https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/emberi-test/az-immunrendszer-sejtjei-es-mukodese/a-nyirok-szervek

Dr. Horváth Lívia: A probiotikumok népszerűsége a gasztroenterológiában http://real.mtak.hu/120683/1/HorváthL_p61_74.pdf

Biológia 8. III. Anyag és energia 19. Védekezés a kórokozók ellen
https://www.nkp.hu/tankonyv/biologia_8/lecke_03_019

Prof. Bíró György: A bél mikrobióta kapcsolata az egészséggel és betegséggel - Irodalmi áttekintés
http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2014-3/Biro.pdf

Dr. K. A. Táplálkozás, immunitás és a mikrobiom http://otszonline.hu/cikk/taplalkozas__immunitas_es_a_mikrobiom

Csáki Csilla: A csecsemőkori bélflóra és az immunrendszer
https://gyerekorvosok.hu/a-csecsemokori-belflora-es-az-immunrendszer/

Dr. Szőke Henrik: Bélflóra, immunrendszer https://drszokehenrik.hu/hu/blog/bélflóra-immunrendszer

Tartalomhoz tartozó címkék: Gal Bimuno flóra rost-komplex

Keresés