Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

D-Mannose - A máig titkolt csodaszer

Nagy Alexandra - Életmód és Táplálkozás Tanácsadó

D-Mannose - A máig titkolt csodaszer
Így előzd meg, vagy kezeld a húgyúti fertőzést
természetesen

 

 

A felfázás, vagyis a húgyhólyag gyulladása (hólyaghurut, vagy orvosi nevén cystitis) az egyik leggyakoribb alsó húgyúti fertőzés, a nők fele legalább egyszer találkozik vele élete során. A legtöbben a hideggel hozzák összefüggésbe a betegséget, pedig a legtöbb esetben a bélben vagy a bőrünkön velünk élő, egyébként ártalmatlan baktériumok okozzák, melyek a húgycsőbe kerülve, majd onnan a húgyhólyagig eljutva, örömmel szaporodni kezdnek és gyulladást okoznak. Alapvetően a nőket veszélyezteti, de ritkán férfiaknál is előfordul, idősebb korban többnyire a megnagyobbodott prosztata áll a probléma hátterében.

Vannak enyhébb lefolyású felfázásos panaszok, de a betegség könnyen, akár vesemedence-gyulladásig is elfajulhat. A hólyaghurut okozta kínzó fájdalmak ellehetetlenítik a hétköznapokat. Visszatérő hólyaghurutról akkor beszélünk, ha a betegség 1 éven belül legalább három alkalommal jelentkezik, vagy ha két megbetegedés között 6 hónapnál rövidebb idő telik el.   

herbalbox-dmannose

A hólyaghurut jellemző tünetei a következők:

 • Fájdalmas, nehézkes, csípő vizelés
 • Gyakori vizelési inger 
 • Kis mennyiségű, gyakori vizeletürítés
 • Hólyagtáji fájdalom
 • Alhasi diszkomfort
 • Erősebb, kellemetlen szagú vizelet

Kisebb gyermekek, csecsemők esetében hőemelkedés, bágyadtság, nyűgösség, a vizelet normálistól eltérő színe, illetve erősebb, kellemetlenebb szaga lehet a húgyúti fertőzés jele.

A felfázást leggyakrabban az E. coli (Escherichia coli) baktérium okozza, ami a legtöbb antibiotikumra érzékeny. A betegséget sokáig szinte minden alkalommal antibiotikumokkal kezelték, ami jelentősen hozzájárult a visszatérő hólyaghurut kezelésének sikertelenségéhez és a világszerte rohamosan növekvő antibiotikum-rezisztencia kialakulásához. A húgyuti fertőzés kockázatát fokozza a hüvelyflóra-egyensúly felborulása, hüvelyszárazság és a legyengült immunrendszer. Sajnos kevesen tudnak róla, hogy erre az égető problémára is létezik természetes megoldás: a D-mannóz hatékonyan segíthet az E.coli okozta húgyúti fertőzések kezelésében, akár kiváltva az antibiotikum kúra szükségességét.

herbalbox-dmannose-gyerekek

Mi a D-Mannóz?

A mannose (mannóz) egy egyszerű, a természetben is előforduló cukormolekula, elsősorban a gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák. Gyorsan kiürül a szervezetből és nem okoz vércukorszint emelkedést, viszont rendkívül jól tapad az E. coli baktériumokhoz.

Hogyan segít rajtunk?

A húgyúti fertőzések 90%-át az E.coli baktérium okozza. Ez a baktérium hozzátartozik az ember természetes bélflórájához, de nem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon, mert ezeken a területeken elszaporodva nemkívánatos gyulladásokat okozhat.

Az E. coli baktériumok képesek hozzátapadni a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, ezért nem tudja onnan kimosni a vizelet. Az E.coli azonban sokkal szívesebben kapcsolódik a D-mannóz molekulához, ezért amikor nagy mennyiségű mannózt juttatunk a szervezetünkbe, az E. coli baktériumok a húgyutak falai helyett a D-mannózhoz kapcsolódnak, majd a következő vizeletürítéssel távoznak. Ezáltal az E.coli szó szerint, egész egyszerűen kimosódik a szervezetünkből.

Tehát, a D-mannóz gátolja az E. coli baktériumok megtapadását és elszaporodását a húgyhólyag falán, és a segítségével a húgyutakban levő baktériumoktól is megszabadulhatunk. Hólyaghurutra, bakteriális eredetű, kiújuló húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére alkalmazható. Lassan szívódik fel a szervezetben, nem vesz részt az anyagcsere folyamatokban, a veséken keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel együtt távozik, ezért nem okoz vércukorszint-emelkedést. Ettől függetlenül a vércukorszint rendszeres ellenőrzése nagyon fontos.

herbalbox-dmannose-vitamin

D-mannóz vs. antibiotikumok:

A felfázást vagy hólyaghurutot a leggyakrabban antibiotikumokkal kezelik, ami hasznos segítség, de számos mellékhatásuk is ismert: nem csak a rossz, hanem a jó baktériumokat is elpusztítják, tönkre téve ezzel a bélflóránkat, hölgyek esetében pedig a hüvelyflórát is. A hosszan tartó és gyakori antibiotikum használatnak sokszor komoly egészségkárosító hatása van különösen az immunrendszer működésére.

A D-mannóz nem öli meg sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. „Mindössze” abban segít, hogy eltávolítja az E.coli-t a húgyutakból.

A D-mannóz további előnyei:

 • Természetben is előfordul
 • Nincsenek mellékhatásai
 • Nem írtja ki a hasznos baktériumokat
 • Nem avatkozik bele a szervezet normális működésébe
 • Kisgyerekek is szedhetik
 • Nem okoz allergiás reakciókat
 • Néhány nap után biztonságosan abba hagyhatjuk a szedését
 • Élesztőmentes
 • Hosszan tartó és megelőző kezelésre is kiváló
 • Várandósok és szoptatós kismamák is szedhetik
 • Vény nélkül kapható

   herbalbox-dmannose-gyógyulas

Alkalmazása:

A mannóz akár az akut fázisban, amikor a gyulladás már fennáll, de megelőzésként vagy az utókezelés szakaszában is alkalmazható. Az arra érzékenyeknél szexuális együttlét után, strandolás, szaunázás előtt és után is javasolt 1-1 teáskanállal elfogyasztani.

Ha a tünetek alapján nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani, vagy a gyulladásos tünetek 7 napon túl sem enyhülnek, akkor vizelettenyésztés javasolt.

Ne várj tovább, előzd meg a felfázást! D-mannose készítményekért látogass el a HerbalBox weboldalára!

Figyelem! Jelen leírás nem helyettesíti az orvosi tanácsadást, orvosi diagnózist, vagy beteg-specifikus kezelési tanácsot. A felfázás súlyosabb esetekben a vesék egészségét is veszélyeztetheti, ezért panaszával mindenképpen keresse fel kezelőorvosát! 

 

 


 

Forrásmegjelölés:

Húgyúti fertőzés kezelése d-mannózzal  https://www.dmannoz.hu
Dr. Magyar András, Dr. Tenke Péter: A visszatérő hólyaghurut komplex kezelése DOI: 10.22591/magyurol.2018.3.magyara.117 http://real.mtak.hu/86843/1/mu_2018_03_magyara_visszatero.pdf

Orvostovábbképző Szemle Online: Nők visszatérő hólyaghurutja 2019.03.19. http://otszonline.hu/betegtajekoztato/cikk/nok_visszatero_holyaghurutja

Semmelweis Hírek, közzétette: Dávid Orsolya: Élete során szinte minden nőt érint a felfázás https://semmelweis.hu/hirek/2020/12/16/elete-soran-szinte-minden-not-erint-a-felfazas/

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: D-mannose D-mannóz

Keresés